Az ikon festő tábor beszámolója, a tábor szervezőjétől:

 

" Valóban méltó téged dicsérni..."

Február 25. és március 3. között Máriapócson megrendezett ikon festő-zarándok táborról hazatérve Kárpátaljára  (testileg elfáradva), lelkileg feltöltődve  és élményekben gazdagodva hálás vagyok az Úrnak aki, küldi hozzám a tanítványokat, kik szeretnének bepillantást nyerni az ikonok csodálatos szépségeibe. Annak egyházi (liturgiai, teológiai, szimbolikai, kánoni) tanításaiba és festési technikájába.

A hetedik egyetemes zsinat 787 óta -ami az ikon festészet alap pillére- sok minden változott. Sokféle módszer, sokféle tanítás, de egy ami nem változhat, maga az ikon: egyházunk tanításait kell, hogy közvetítse. Már 14 éve, hogy ikon festő táborokat szervezek, ahol átadhatom azt a tudást amit én is kaptam az Istentől. Számomra ez egy újfajta evangelizáció, ahol a művészeten keresztül a jelentkezőket közelebb segíthetem Isten szerető oltalmához.

A mostani táborban 15 jelentkező volt, az ország minden részéről (Szentendre, Miskolc, Budapest, Szeged, Eger, Nyíregyháza, Debrecen, Pomáz, stb). Legtöbben még életükben most először fogtak ecsetet a kezükbe, hogy megfessék (írják) életük első ikonját, és ez talán jó is mert befogadóbbak és vágyakozóbb a lelkük, hogy meg lássák, megtapasztalják azt az örömhírt, amit a Szentírásban olvasunk. Az ikon is Szentírás, képekben. Szokták "paraszt Bibliának" is nevezni, hogy akik nem tudtak olvasni megértsék az Evangéliumot. Ezért a görög keleti templomok bejáratánál, ahogy belépünk a templomba, a napi Evangélium megvan festve ikonként és ki van helyezve a csókoló állványra, melyet a hívek köszöntenek.

Szívesen befogadunk bárkit a kis közösségünkbe, ha szívvel- lélekkel szeretne bepillantást nyerni a Mennyországba, az ikon által.

 

Testvéri szeretettel és imával: Tarzíciusz M

 

Képek az alábbi linken érhetőek el:

https://www.facebook.com/mariapocsnemzetikegyhely/photos/pcb.2355836104434780/2355829007768823/?type=3&theater