„Volt idő, amikor természetesnek vettük a máriapócsi templomban Ábel atya jelenlétét. Azonban amióta püspökként megszaporodtak a feladatai, meg kell becsülnünk a maihoz hasonló alkalmakat, amikor közösségünkkel ünnepel a Főpásztor!” - mondta a január 1-i Szent Liturgia végén Orosz István kegyhelyigazgató.

 

Az év végi hálaadás a hétfő esti liturgiával és vecsernyével kezdődött a kegytemplomban. Elmélkedésével Mosolygó Tibor atya segített a jelenlévőknek, hogy egyfajta pozitív szemüveggel tekintsenek az elmúlt év eseményeire. Ugyanis Isten tervében, Isten gondviselő szeretetére hagyatkozva tulajdonképpen kizárólag jó dolgok történhetnek velünk. Akkor is, amikor ideiglenesen nem értjük akaratát, vagy fájdalmasan érint egy-egy esemény.

A hálaadás éjszaka is folytatódott, kiegészülve a Szentlélek segítségül hívásának imájával. Éjjel fél 1-kor Orosz István atya gondolatait hallgathatta az a nem kevés hívő, akik imádsággal kezdték meg a 2019. évet.

A polgári új esztendő első napja Egyházunk szerint is ünnep: a nyolc napos Jézus körülmetélése, illetve Nagy Szent Bazil emléknapja. Szocska Ábel megyéspüspök atya a 9 órakor kezdődő Utrenyén és a 11 órai Szent Liturgián imádkozott a közösséggel. Amikor prédikációjában boldog új évet kívánt, az igazi, örök boldogság elérésére bíztatott, s nyújtott hozzá „muníciót”. Hiszen a valódi boldogság: az Isten akaratának teljesítése.

Ezt a boldogságot kívánjuk a Kedves Testvéreknek az új esztendőre!