Dicsőség Jézus Krisztusnak!

Szeptember végén, 28-án, 29-én, és 30-án sok eseménynek adott  helyet a Máriapócsi Nemzeti Kegyhely. Pénteken érkeztek a Könnyező Szűz Anyához Kárpátaljáról római katolikus zarándokok, akik egész éjszaka virrasztottak a templomban. Szombaton, napközben a Bazilita Harmadrend találkozójára került sor, a késő délutáni órákban viszont már az apák zarándokcsoportját vártuk a vecsernyére. Vasárnap pedig az Istenszülő Oltalma búcsún, egyben a családok zarándoklatán is részt vehettek a kedves hívek.

Pénteken a kárpátaljai római katolikus testvérek, akik több, mint 800-an érkeztek Máriapócsra, szentmisével kezdték virrasztásukat, később pedig az este folyamán, a velük érkező római katolikus püspök atya, Majnek Antal több elmélkedést tartott a mai világot érintő problémákról, melyeket mindig imádsággal zártak. Reggel pedig a szentmise után indultak vissza autóbuszokkal a zarándokok.

Szombaton a Bazilita Harmadrend találkozójára gyűltek össze a tagok és az érdeklődök, akik különböző előadásokat hallgattak arról, hogy miért is fontos a harmadrend működése, hogyan tud a civil életben példát mutatni egy harmadrendi tag. Majd egy Máriapócson élő bazilita szerzetes, József atya prédikációjában mondta el a múlt, a jelen és a jövő nehézségeit és, hogy ezekben hogyan lehet mégis megőrizni az értékeket. A délutáni órákban érkezett meg Debrecenből az a gyalogos zarándokcsoport, melynek tagjai olyan édesapákból álló zarándokok voltak, akik családjukért, gyermekeikért siettek az Istenszülőhöz, illetve maradtak másnapra is Máriapócson, hogy részt vegyenek családjaikkal a családok búcsúján. A közel 50 fős zarándokcsoportot Terdik János atya Debrecen-Tócóskert szervezőlelkésze vezette Debrecenből Nyíradonyon át Máriapócsra.

A vasárnap délelőtt, azaz a családok búcsúja, utrenyével kezdődött, amit 9 órától Szent Liturgia követett. Majd negyed 11 órától dr. Legeza József atya tartott katekézist, aki Budapest-Újpestről vezetett zarándokokat a Kegyhelyre. A 11 órától kezdődő búcsúi Szent Liturgián Terdik János atya tartott szentbeszédet, aki megfogalmazta, hogy mennyire jó az édesapák jelenléte a családban, épp úgy, ahogyan a tanítványok is mondták Jézusnak, hogy „Uram, jó nekünk itt lenni.”

Köszönjük minden kedves hívünknek, akik ezeken az eseményeken velünk imádkoztak a hétvégén!