A tegnapi napon, augusztus 18-án, több mint 1200 személy érkezett gyalogosan Magyarország Nemzeti Kegyhelyére. Fiatalok, idősek, határon innen és túlról érkezett emberek töltötték meg a bazilikát. De nem csak gyalog indultak el a hívek: Hajdúdorogról majd’ egy tucat szekér érkezett, tele zarándokokkal. Az ifjúsági zarándoklat résztvevői több napos zarándoklatot követően délután két óra tájt érkeztek meg, majd Paraklisszal köszöntötték az Istenanyát. 


A délután programja között római katolikus szentmise, kisvecsernye, a temetőben elimádkozott parasztász, szláv nyelvű Szent Liturgia, Akathisztosz és Virrasztás is volt. A virrasztás Nagy alkonyati istentisztelettel kezdődött, melynek végén a három hierarcha megáldotta a proszforát és bort, melyből minden jelenlévő hívő kapott egy kis darabot. 


Ma reggel a templom előtti tér már hatkor imádságtól volt hangos. A szláv liturgiát követően utrenye, majd a teremtésről szóló katekézist tartott Bubrik Miklós atya. 11 órakor az ünnepi Szent Liturgiát együtt végezte Fülöp érsek atya, Atanáz és Ábel püspök atyák. A homíliát Fülöp atya tartotta:


„Krisztusban szeretett Testvéreim!”- kezdte prédikációját Kocsis Fülöp érsek metropolita atya. Ez a megszólítás a mai alkalommal érsek atya és még közel ötszáz fiatal számára különleges tartalommal bír. Hiszen alig öt nappal ezelőtt kezdődött az Ifjúsági Gyalogos Zarándoklat, mely során a résztvevők több alkalommal elmélkedtek Jézus szavain: „Kik az én rokonaim?” Az érkezés pillanatában minden résztvevő számára nyilvánvalóvá vált: egymás rokonai vagyunk, egy család vagyunk, ami itt Máriapócson fejeződik ki leginkább, hiszen mindenki égi Édesanyánkhoz siet. A folytatásban egy mesét mondott el az együtt imádkozóknak, melynek lényegeként kiemelte, az Istenszülőbe kell kapaszkodnunk, hogy elérjük a Mennyek országát. Minél jobban szeretjük Máriát és a szenteket, annál jobban tudjuk szeretni az Istent. Máriát kell követnünk életünk során, az Istenanyába kapaszkodni, hiszen az ember egyedül nem képes eljutni a Mennyországba. 


Köszönjük a két nap alatt együtt végigimádkozott szertartásokat, a közös élményeket! 


Dicsőség Jézus Krisztusnak!

A Szent Liturgiát a Duna televízió élőben közvetítette, mely az alábbi linken elérhető:

https://www.mediaklikk.hu/video/mise-istentisztelet-gorogkatolikus-szent-liturgia-mariapocs-2/