Szeptember 15-én és 16-án, szombaton és vasárnap tartottuk Máriapócson a Magyarországon élő katolikus cigány közösségek búcsúját. A szombati napon lelkigyakorlaton vehettek részt a roma egyházközségek tagjai, vasárnap pedig görögkatolikus Szent Liturgiában imádkoztunk együtt, majd a közösségek rövid bemutatkozásával zárult a búcsúi program.

Szombaton 9:45-kor imaórával indult a hétvége, amit a megnyitó követett. Ezután három csoportot alakítottak ki a szervezők, hogy mindenki korcsoportja és érdeklődése szerint töltődjék a lelkigyakorlaton. Az első csoportban a kisebb gyerekeknek tartottak játékos és kézműves foglalkozást, ahol zenével, énekléssel fokozták a hangulatot, majd délután bábjátékkal varázsolták el a kicsiket. A második csoportban serdülő korú gyerekeknek tartottak előadást arról, hogyan alakítsák ki saját jövőképüket, és hogyan érhetnek el életükben sikereket. A kisebb körökben a kreativitásról alakult ki beszélgetés, innen indultak el és alapozták meg a jövőkép témáját. A harmadik csoportban a délelőtt folyamán a felnőtteknek tartott elmélkedést Orosz Atanáz püspök atya, ahol a család volt a téma, ebéd után pedig Szocska A. Ábel püspök atya a hit témájában folytatta az előadást.

Délután részt vettek a lelkigyakorlatozók a kegytemplomban a Szent Liturgián, majd vecsernyén, vacsora után pedig virrasztás volt.

Napközben a lelkigyakorlattal párhuzamosan Szlovákiából érkeztek még Máriapócsra zarándokok, akik 1200-1300 körüli létszámmal vettek részt a szlovák nyelvű szertartásokon. A Szent Liturgián egy ukrán szerzetes atya, Maxim Jonas mondta a homilíát.

A cigánybúcsún is nagy létszámmal vettek részt a hívek, több mint kétezren imádkoztak együtt a vasárnapi Szent Liturgián, amelynek egyes részeit cigány nyelven végezték, emellett gitárral kísérték az énekeket. Orosz Atanáz püspök atya prédikált, aki feltette a kérdést, hogy mit adhat az ember lelkéért cserébe? Olyan problémákról beszélt, ami nagyban érintheti a roma közösségeket, felhívva arra a figyelmet, hogy lelkünket ne cseréljük el világi dolgokra. Ennél sokkal fontosabbak a bennünk rejlő értékek.

A Szent Liturgia és az ebéd után a cigány közösségek mutatkoztak be a kegytemplom előtti téren énekkel, tánccal, zenével és végül tanúságtétellel.